lauantai 28. elokuuta 2010

Juuria on tosin katkottu...

Juuria on tosin katkottu...
Kirkkohistorian kirjoitus on kertonut lähinnä pakanakansojen pelastumisen historiasta. Kristillinen kirkko on ottanut etäisyyttä juutalaisiin LÄHTÖKOHTIINSA. Juutalaislähetyksen haasteena on viestiä JEESUKSEN ja UUDEN TESTAMENTIN JUUTALAISUUDESTA.
Kristillinen kirkko on saanut
syntynsä JUMALAN ARMOSUUNNITELMAN MUKAAN JUUTALAISEN KANSAN KAUTTA. Juutalaisten
lankeemuksen myötä avautui
pelastus myös pakanoille, jotka uskon kautta luetaan Aabrahamin lapsiksi. Käytännössä ei- messiaanisten juutalaisten ja kristittyjen hengellinen elämä ja tavat eroavat toisistaan niin paljon, että yhteisten juurien havaitseminen voi olla vaikeaa.
Vaikka pelastus (hepreaksi Jeshua) on juutalaisista, kristinuskon historia on seurakunnan syntymisen jälkeen paljolti pakanakansojen pelastumisen historiaa. Ap.t. 11:19- 26. Kirkko on halunnut erottautua juutalaisuudesta, jonka seurauksena juuria on vuosisatojen kuluessa pyritty katkomaan. NIKEAN ensimmäisessä kirkolliskokouksessa VUONNA 325 päätettiin erottaa kristikunnan pääsiäisen vietto juutalaisten ajankohdasta. Juutalainen vuorokausi alkaa illalla ja päättyy seuraavaan iltaan. Juutalaisten pääsiäinen on nisankuun 14. iltojen välissä, 3 Moos. 23:5. Tuohon asti pääsiäistä oli vietetty ainakin Vähässä- Aasiassa juutalaisen kalenterin mukaan. Kristityt ovat unohtaneet monia juutalaisten juhlia.
Juutalaisten erotteleminen kristityistä on merkinnyt muun muassa karkotusta asuinalueilta tai heidän eristämistään ghettoihin. Lisäksi kristityiksi itseään kutsuvat ovat vainonneet juutalaisia ja käännyttäneet heitä pakolla.
Uuden liiton ja vanhan liiton ero on merkityksellinen juutalaisuuden ja kristinuskon välillä. Ei- messiaanisilla juutalaisilla on peite sydämen päällä estämässä kirjoitusten avautumista, 2. Kor. 3:14- 16. ja he elävät vielä vanhan liiton aikaa odottaen Messiaan saapumista. Messias on kuitenkin jo tullut. Esirippu kaikkein pyhimpään, Jumalan asumukseen, on auki Jeesuksen sovitustyön kautta. JEESUS ja Hän on vain OVI, Eikä kukaan tule Jumalan tykö muutoin kuin Hänen kauttaan. Laki pysyy voimassa ja on kasvattaja Kristukseen, mutta lain tekojen kautta ei kukaan saata pelastua eikä saada Pyhää Henkeä. Tosi juutalaisuutta
Apostoli Paavali kirjoitti Korintin seurakunnalle: "Sillä vaikka minä olen riippumaton kaikista, olen tehnyt itseni kaikkien palveliaksi, voittaakseni niin monta kuin suinkin, ja olen ollut juutalaisille ikäänkuin juutalainen, voittaakseni juutalaisia; lain alaisille ikäänkuin lain alainen, vaikka itse en ole lain alainen, voittaakseni lain alaiset; -- kaikille minä olen ollut kaikkea, pelastaakseni edes muutamia."" Tässä on selkeä ohje. Lähetystyön tulisi olla nimenomaan evankeliumin viemistä Jeesuksesta eikä esimerkiksi oman kulttuurin viemistä. Ilosanoma Jeesuksesta tulee viedä sellaisella tasolla, että vastaanottaja voi sen ymmärtää. Juutalaiselle voi esimerkiksi olla uusi asia se, että Jeesus on juutalainen, koska sanan heprealainen muoto Jeshua ei ole ilmennyt hänen kuulemastaan nimestä. Juutalaislähetyksessä onkin haasteena tuoda esille Jeesuksen ja Uuden testamentin juutalaisuus. Usko Jeesukseen ei ole epäjuutalaista , vaan tosi juutalaisuutta.
Kylväjä/JK

5 kommenttia:

  1. Kävimme keväällä Israelissa.
    Minun matkablogissa on kuvia siitä reissusta.
    Jos haluat katsoa niin ne löytyy kun menet Luontoa blogiini niin siinä sivulla on sylvijasulo matkalla.

    VastaaPoista
  2. Kiva kun olitkin käynyt jo blogissani.
    samanlaisia kohtaloita on paljon. Kirjoitin sinne, käy lukemassa.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Sylvi, kommenteistasi!

    Teillä oli ihana matka keväällä Israelissa,kävin jo katsomassa kuvia,mutta uskon että tulen usein viipymään kaikissa blogeissasi.
    Israeliin olisi kiva päästä käymään,se on se ihana maa, joka kiehtoo.

    Mielelläni tulen lukemaan blogejasi,
    sinulla on minua kiinnostavia aiheita ja ihania kuvia.

    Nyt onkin aika sanoa hyvää yötä, Jeesus myötä!

    VastaaPoista
  4. Hei Kirsti! Kiitos tervetulotoivotuksistasi! On todella mukava kirjoittaa blogiin ja saada vastauksia!!
    Kerroit että kuulutte Helluntaisrk:aan. Olen aina kunnioittanut ko. seurakuntaa. Teillä on paljon sellaista mitä voin sanoa kadehtivani. Me kuulumme tavalliseen luterilaiseen seurakuntaan.
    Vuoden vaihteessa kun muutimme ja sen myötä pystyimme katsomaan TV7:aa, hengellinen elämämme/elämäni on syventynyt. Olemme alkaneet käydä naapurikaupungissa JärvenpääMission tilaisuuksissa, jotka ovat yhteiskristillisiä. Ne ovat kerran kk:ssa. Siellä on myös Helluntaiseurakunta mukana.
    Israel on myös lähellä sydäntäni. Niin yksin jää Israel tässä maailmassa. Mutta me saamme rukoilla rauhaa Israelille.
    Kiitos sinulle kun sanoit rukoilevasi puolestani, arvostan sitä!
    Kyllä se työuupumus jo helpottaa, mutta taidan olla perimmältäni sanotaanko alakuloon taipuvainen.
    Rukoilen myös Sinun puolestasi.

    VastaaPoista
  5. Kirsi, ihana ystäväni, tänään iltapäivällä kommentoin sinulle.
    Aloin tekemään kirjoitusta tyttöjen käynnistä, minulla meni niin kauan miettimisessä. En millään meinannut saada aikaseksi tuota,mutta jotain kuitenkin piti tehdä.
    Hyvää yötä, Jeesus myötä! ♥

    VastaaPoista